Bliksem en overspanningsbeveiliging voor windturbines

31/01/2022

Tegenwoordig kun je niet rondkijken zonder windturbines in de buurt van je woonplaats te zien. Hoewel ze robuuste, goed ontworpen leveranciers van elektriciteit lijken, zijn windturbines ingewikkeld gebouwde machines en zijn er veel beveiligingen om deze machine veilig te houden. Vandaag gaan we kijken naar een heel belangrijk onderwerp met betrekking tot de bescherming van windturbines, namelijk bliksem- en overspanningsbeveiliging.

Door hun blootgestelde locatie en hoogte zijn windturbines kwetsbaar voor de effecten van directe blikseminslagen. Studies hebben aangetoond dat er gemiddeld 10 blikseminslagen op windturbines per jaar plaatsvinden. Daarom zijn uitgebreide bliksem- en overspanningsbeveiligingsmaatregelen vereist.

Afbeelding 6* toont de punt van een van de vleugels van een windturbine. Deze specifieke werd ontdaan van zijn coatings (hetzij door slechte zorg of een incident dat plaatsvond vóór deze tests). Zoals je kunt zien, zit er onder alle coatings een geleidende laag koper om de vernietiging van deze vleugels te voorkomen. Binnen in de turbine loopt de bedrading door en wordt naar de aarde geleid. Zoals je je kunt voorstellen om deze grote turbine te beschermen, moeten deze tips en de interne bedrading regelmatig worden gecontroleerd om rampen te voorkomen.

In de afgelopen jaren is er niet alleen een toename in het aantal geplaatste, maar ook hoe groot ze worden. (in 2010 bereikten de windturbines een hoogte van 160m en een vermogen van meer dan 7,5MW. In 2021 nam de hoogte toe tot 240 meter en een telling en een vermogen van meer dan 16MW.) Dit maakt het steeds moeilijker om de bliksembeveiliging te testen.

Afbeelding 4* toont een test aan de binnenkant van een van de vleugels van een windturbine. Deze specifieke wordt getest voordat deze in gebruik wordt genomen. Zoals je kunt zien om deze test aan de binnenkant uit te voeren, heb je een behoorlijk lange testkabel nodig voor slechts één vleugel. Deze tests worden ook uitgevoerd terwijl de turbine wordt ingezet in bijvoorbeeld offshore windparken.

Onze aanbeveling voor de situatie

  1. Megger DLRO2 – voor een snelle handheld-indicatie tot 2A (3-fase meting mogelijk) en beveiligd tot 600V voor onbedoelde spanningvoerende verbindingen zonder dat een zekering doorbrandt;
  2. Megger DLRO10 & 100 - Selectie van hoog of laag uitgangsvermogen voor conditiediagnose voor metingen van meer dan 2 ampère tot 100 ampère;
  3. Megger KC 50C/100C en 50E – meetsnoeren op haspel voor afstanden tot 100 meter met Kelvin-clipfunctie.

Specifiek voor het testen van de bliksembeveiliging op windturbines zijn dit onze aanbevelingen. Natuurlijk is er veel meer binnen een windturbine dat getest moet worden om operationeel te blijven. Voor de lezers van dit artikel hebben we een productportfolio van Megger's product toegevoegd, specifiek voor windturbines en hun gebruik.

Als je vragen hebt over dit artikel of een vraag hebt over de weergegeven producten, aarzel dan niet om ons te contacteren via ons contactformulier of door een e-mail te sturen naar info@control-protection.be


*De afbeeldingen vermeldt in bovenstaande tekst zijn terug te vinden in onderstaande gallerij. Genummerd in volgorde (links naar rechts).

NL FR EN